Pārlekt uz galveno saturu
2023. gada maijā Pasaules veselības organizācija paziņoja, ka Covid-19 pandēmija vairs nav uzskatāma par starptautisku ārkārtas situāciju veselības jomā.

Informācija mājaslapā vairs netiek regulāri atjaunota.

Siguldā pandēmijas laikā ģimene atver veselīga uztura kafejnīcu

Avots: LSM.lv, LTV ziņu dienests, 03.06.2020.

Diānai Bīlmanei-Ozoliņai vienmēr paticis ēst garšīgi un veselīgi. Vienlaikus viņa vienmēr ir uzskatījusi, ka veselīgam uzturam nav jābūt kaut kam ekskluzīvam un pieejamam tikai cilvēkiem ar bieziem naudas makiem. Tā radās arī viņas biznesa ideja – izveidot ražotni, kurā tiek gatavoti veselīgi ēdieni. Covid-19 pandēmijas laikā viņa Siguldā atvērusi kafejnīcu un veikalu “Stirna un avokado”.

Ideja par šo biznesa radusies jau pirms trim gadiem. Pamazām tā apaugusi, līdz nonākusi līdz tādam punktam, ka vairs nevarēja nerīkoties. Tā pirms diviem gadiem Diāna kopā ar vīru, iztērējot ģimenes iekrājumus, izveidoja ražotni, kas piegādā veikaliem, privātpersonām un arī bērnudārziem veselīgu, svaigu uzturu. Uzstādījums bija gatavot ēdienu, kas ir veselīgs, garšīgs un ātri saņemams, turklāt par saprātīgu cenu.

“Līdz tam esmu bijusi ļoti aktīva sieviete ar piepildītu darba dienu. Līdz ar to radās jautājums, kā to visu apvienot. Es gribēju garšīgi un veselīgi ēst, bet, ja ir pilna darbadiena, tev vienkārši nav laika mājās vakarā trīs stundas gatavot,” stāsta Diāna.

Tagad viņa ražo dažādas mērcītes,  desertus, zupas, sautējumus, salātus, tajā skaitā siļķi kažokā bez siļķes un pat šašliku bez gaļas. No avokado tiek gatavoti bezcukura deserti, bet no zemenēm – sāļie ēdieni.

“Sākotnēji visas receptes bija no mūsu ģimenes. Jau 10 gadus man ir hobijs eksperimentēt ar ēdieniem un patīk meklēt jaunas garšas. Bet nu jau mēs esam 10 cilvēku komanda, kur katrs nāk ar savu pienesumu,” stāsta uzņēmuma saimniece.

Divu gadu laikā ģimene saprata, ka starpnieku - pašiem negribot - produkcija cenas ziņā kļūst pārāk dārga. Tāpēc tika nolemts Siguldā atvērt jauna koncepta kafejnīcu - veikalu.  To izdarīja tieši četras dienas pirms tam, kad valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

“Tajā brīdī es padoties nebiju gatava. Ja mums būtu tikai kafejnīca, tad būtu ļoti bēdīgi,” atzīst Diāna. Pārdzīvot pandēmiju palīdzēja tas, ka uzņēmums piedāvāja ēdienu līdzņemšanai un bija iestrādātas piegādes veikaliņiem uz Rīgu.

“Mūs izglāba tas, ka mēs kā astoņkāji nedaudz no katra dabūjām šos ienākumus un tādā veidā grūto martu pārdzīvojām,” stāsta Diāna.

Aprīlis un maijs bija vieglāks, jo tad daudzi daudzi rīdzinieki darbadienās brauca pastaigāties pa Siguldu un klientu vairs netrūka.

“Katrā grūtajā un pārdomu posmā vienmēr nonāku pie apziņas - kaut tas tomēr neizaug tādā absolūtā veiksmes stāstā, tad šī ir bijusi labākā pieredze un lielākā skola. Pat Hārvardas Universitāte tādu nespētu dot,” pārliecināta ir uzņēmēja.