Skip to main content
In May 2023, the World Health Organization declared that the Covid-19 pandemic was no longer an international health emergency.
The information on the website is no longer regularly updated.

Latviešu pāris Lielbritānijā novērtē iespēju būt pirmajā rindā cīņā ar Covid-19

Avots: LSM.lv, Latvijas Televīzija, 11.05.2020.

Dace Dimza-Džonsa strādā ar klīnisko pētījumu menedžmentu, bet Reinis Džonss organizē un koordinē koronavīrusa testēšanu darbiniekiem. Pēdējo astoņu nedēļu laikā viņu darbs Mančesteras Universitātes slimnīcu grupā saistīts tikai ar Covid-19.

"Pētījumi ir vienīgais ceļš, kā var apkopot zināšanas un izveidot struktūru, kā var pandēmiju ierobežot. Ar klīnisko pētījumu mēs pārbaudām un testējam jau esošos produktus – zāles, vakcīnas, kas varētu palīdzēt Covid-19 ārstēšanā," pastāstīja Dace.

"Prioritāte ir pārbaudīt visus darbiniekus, kas paziņojuši automatizētajā sistēmā, ka viņi nevar ierasties darbā simptomu dēļ. Līdz ar to mēs piedāvājam viņiem testus. Mums ir savs testu centrs, kas ir neatkarīgs no valdības veiktajiem testiem. Un mūsu uzdevums ir uzzināt, vai darbiniekiem ir Covid-19. Ja ir, tad viņi var sekot valdības norādēm par pašizolāciju un karantīnu," norādīja Reinis.

Viņš pa dienu ir slimnīcā, bet Dace strādā no mājām. Videokonferenču laikā gadās arī kuriozi, kolēģiem uzmanot, ko četrus un sešus gadus vecie puikas dara mammai aiz muguras. Nupat blēņdari viens otram pamanījušies apgriezt matus. 

"Vakar pēdējos darbus pabeidzu darīt pusvienpadsmitos vai pusdivpadsmitos. Tu strādā tad, kad ir zvans. Nav vairs plkst.8 līdz 16 vai plkst.9 līdz 17, kas ir tās tradicionālās ofisa darba stundas. Viss ir ļoti mainījies. Bet mums pašiem ir tā gandarījuma sajūta, ka mēs šajā situācijā varam kaut ko darīt, mēs varam palīdzēt," uzsvēra Dace.

"Ir interesanti tāpēc, ka lietas mainās ļoti bieži, nav iespēju ieslīgt rutīnā. Ir visu laiku kaut kas jauns, par ko tev ir jādomā, jāsaprot, jāatrod risinājumi. Līdz ar to darbadiena ir kļuvusi daudz dinamiskāka, nekā bija pirms diviem mēnešiem. Un nav iespēju plānot ilgtermiņā un uztraukties par to, kas notiks pēc pusgada. Jo mēs nezinām, kas notiks pēc nedēļas vai divām," norādīja Reinis.

Lielbritānijā māju logos bieži redzamās varavīksnes ir veids, kā tiek pausta pateicība medicīnas darbiniekiem. Arī Dace un Reinis ir vieni no tiem, kuriem visa valsts saka paldies.

"Pašlaik mums diemžēl nav vakcīnas. Mēs joprojām pētām dažādu testu sensitivitāti, lai pateiktu, kuri ir tie labākie testi, lai vispār atpazītu Covid-19. Un tas vienīgais, manuprāt, kas pašlaik darbojas, ir cilvēku veselais saprāts. Tāpēc tāds ieteikums – palieciet mājās, distancējieties, vēl laba humora izjūta palīdz. Pavadiet laiku kopā ar ģimeni, ja varat, pasmejieties," norādīja Dace.

"No savas puses piebilstu, varbūt izmantojiet to iespēju, ka jums nav jābūt nekur. Un vienkārši apstāties, ieelpot un varbūt bišķiņ atpūsties," piebilda Reinis.