Pārlekt uz galveno saturu
Latvijas Republikas teritorijā no 9. novembra līdz 6. decembrim tiek izsludināta ārkārtējā situācija
Covid-19 aktualitātes

Vadlīnijas un ieteikumi uzņēmumiem

Lapa tika atjaunota: 30.11.2020

No 9. novembra līdz 6. decembrim jāievēro īpaša piesardzība.

Saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam ir aizliegts apkalpot klientu, kurš nelieto vai nepareizi lieto mutes un deguna aizsegu. Tas nozīmē, ka, piemēram, veikalā pārdevēja pircēju neapkalpos, ja cilvēks nelietos mutes un deguna aizsegu.

Visās tirdzniecības vietās, arī tirgū un ielu tirdzniecības vietās, ir jālieto maskas, jāievēro 2 metru distance, pastiprināta higiēna, jānodrošina informācija par piesardzību. Saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam ir aizliegts apkalpot klientu, kurš nelieto vai nepareizi lieto mutes un deguna aizsegu. Tas nozīmē, ka, piemēram, veikalā pārdevēja pircēju neapkalpos, ja cilvēks nelietos mutes un deguna aizsegu.

Tirdzniecības vietā vienam apmeklētājam jāparedz ne mazāk kā 10 m2 no publiski pieejamās telpu platības. 
Pie ieejas veikalā ir jānorāda informācija, arī svešvalodā, par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu.

Sestdienās, svētdienās un svētku dienās tirdzniecības centros, kur publisko telpu platība ir vismaz 10 000 m2 vai kur ir vismaz 10 tirdzniecības vietas, var darboties:

  • pārtikas veikali,
  • aptiekas (arī veterinārās),
  • optikas veikali,
  • dzīvnieku barības veikali,
  • grāmatnīcas,
  • preses tirdzniecības vietas,
  • higiēnas un saimniecības preču veikali,
  • telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas,
  • attālināti iegādātu preču izsniegšana. 

Aktuālie nosacījumi un ieteikumi tirgotājiem

No 9. novembra līdz 6. decembrim sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai. 
Šis ierobežojums neattiecas uz skolām, bērnudārziem un darba vietām, kā arī starptautiskās lidostas “Rīga” termināli.  Šajās vietās jānodrošina:

  • mutes un deguna aizsegu lietošana gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem, 
  • 2 metru attālums starp galdiņiem, ja starp tiem nav izveidota norobežojoša siena,
  • pie viena galdiņa neatrodas vairāk par 2 cilvēkiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi,
  • apmeklētāji atrodas tikai sēdvietās,
  • jāparedz ne mazāk kā 10 m2 no publiski pieejamās telpu platības vienam apmeklētājam,
  • galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam izsniedz individuāli,
  • pēc katras ēdienreizes (katra apmeklētāja) galdiņus dezinficē,
  • apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) ir izvietota skaidri salasāma publiski pieejama informācija, tai skaitā svešvalodā, par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties ēdināšanas vietā.

Aktuālie nosacījumi un noteikumi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem

Lai palīdzētu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem sniegt drošus ēdināšanas pakalpojumus ārkārtējās situācijas apstākļos, Latvijas Restorānu biedrība, konsultējoties ar Pārtikas un veterināro dienestu, ir izstrādājusi labas higiēnas prakses vadlīnijas ēdienu piegādei/ līdzi ņemšanai

Nenotiek izklaides pasākumi, piemēram diskotēkas. Slēgtas ir spēļu zāles un bāri, tāpat nestrādā slidotavas, bērnu viesību organizēšanas vietas, izklaides un atrakciju centri, batutu parki, bērnu rotaļu laukumi un pieskatīšanas istabas (tai skaitā tirdzniecības centros). Nestrādā arī ūdens izklaides un atrakciju centri, pirtis un SPA. Nenotiek sporta pasākumi – sacensības, paraugdemonstrējumi, šovi un u.tml.

Vispārējās vadlīnijas uzņēmumu darba organizēšanai (vadlīnijas un ieteikumi ir pieejami lejupielādē latviešu valodā (.docx))

Papildu ieteikumi dažādu nozaru uzņēmumiem:

Papildu informācija

Eiropas darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra (European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA). COVID-19 rekomendācijas darba devējiem un darba vietām (COVID-19: gudance for the workplace).

Atsauce uz pirmavotu

Ekonomikas ministrija