Skip to main content
In May 2023, the World Health Organization declared that the Covid-19 pandemic was no longer an international health emergency.
The information on the website is no longer regularly updated.

Pēdējo trīs nedēļu laikā Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības pieaugums

Last update 29.04.2021

Turpinot monitorēt Covid-19 saslimstību Latvijā, atkārtoti vērojams pieaugums par 6,4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un 22% pieaugums, salīdzinot ar mēneša sākumu. Pieaudzis arī dienā vidēji atklāto gadījumu skaits – 569 (nedēļu iepriekš – 538 jauni gadījumi).

Stacionāros vērojams lēns Covid-19 pacientu pieaugums. Dienā vidēji stacionēto pacientu skaits pagājušajā nedēļā pieauga līdz 69 pacientiem dienā (nedēļu iepriekš tika stacionēts vidēji 61 pacients dienā). Arī vērtējot stacionēto pacientu saslimstības smagumu, saglabājas intensīva situācija.

Saslimstības samazinājums nedaudz vērojams Vidzemē, kamēr pārējos Latvijas reģionos – pieaugums. Joprojām vērojama tendence, ka saslimstība ar Covid-19 mazinās vecuma grupā 65+, kur vakcinācijas ieguvums noteikti minams kā viens no iemesliem papildus citiem profilakses pasākumiem. Savukārt, vērtējot saslimstību iepriekšējās divās nedēļās, saslimstības rādītāji saglabā augošu tendenci gandrīz visās vecuma grupās, īpaši pusaudžu un sociālekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū, proti, vecuma grupā 20-59 gadi.

Arī Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R) pieaug un šobrīd ir 1,04 (nedēļu iepriekš – 1,01). Ja šis koeficients pārkāpj robežu “1”, tas liecina  ka infekcijas slimības izplatība sabiedrībā pieaug, nevis mazinās.

Atgādinām, ka joprojām rūpīgi jāievēro visi Covid-19 profilakses pasākumi:

  • roku un elpceļu higiēna;
  • pareiza sejas maskas lietošana (maskai nosedzot degunu un zodu);
  • telpu vēdināšana vairākas reizes dienā, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā. Īpaši aktuāli tas ir mājsaimniecībās, kur vienlaikus uzturas vairāki ģimenes locekļi, kā arī darbavietās un izglītības iestādēs, kur darba un mācību process notiek klātienē;
  • iespēju robežās attālinātais darbs;
  • nedoties uz darbu un publiskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem (piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru u.c. Covid-19 simptomiem).

Papildu informācija Covid-19 slimniekiem un kontaktpersonām
 

Source reference

Veselības ministrija

Open web site