Skip to main content
In May 2023, the World Health Organization declared that the Covid-19 pandemic was no longer an international health emergency.
The information on the website is no longer regularly updated.

Precizēta augstākā līmeņa starptautisko un komandu sporta spēļu sacensību organizēšanas kārtība

Last update 06.03.2021

Veicot grozījumus Ministru kabineta rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, valdība ceturtdien, 2021. gada 4. martā, precizējusi sporta jomā noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus attiecībā uz augstākā līmeņa starptautisko un komandu sporta spēļu Latvijas augstāko līgu sporta sacensību organizēšanu, kā arī Latvijas augstāko līgu komandu sportistu treniņprocesu.

No 8. marta sporta sacensības varēs norisināties visās Latvijas komandu sporta spēļu augstākajās līgās, ja tajās tiek izcīnīts Latvijas čempiona tituls pieaugušajiem. Tas dos iespēju šajos sporta veidos ne tikai  noteikt Latvijas čempionāta medaļniekus (lai gan saīsināta čempionāta formātā), bet arī veicinās attiecīgo sporta veidu Latvijas izlašu kandidātu sagatavošanu.

Tāpat no 8. marta būs atļauts rīkot sacensības ne tikai Latvijas pieaugušo izlašu sportistiem, bet arī izlašu sportistiem vecumā no 15 gadiem, stingri ievērojot visus epidemioloģiskās prasības un nosacījumus. Šie grozījumi ļaus Latvijas U-16 meiteņu volejbola izlasei no 2021. gada 11. līdz 14. martam Daugavpilī aizvadīt Eiropas čempionāta jauniešiem kvalifikācijas EVZA zonas sacensības.

Grozījumi arī precizē normas par augstākā līmeņa sportistu treniņiem (nodarbībām), paredzot, ka atļauti ir komandu sporta spēļu augstāko līgu (ja tajās tiek izcīnīts Latvijas čempiona tituls pieaugušajiem) komandu sportistu sporta treniņi (nodarbības). Pārējo sportistu grupas, kurām ir atļauti sporta treniņi (nodarbības) arī iekštelpās, netiek mainītas – arī turpmāk tiek saglabātas treniņu iespējas Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistiem, komandu sporta spēļu starptautisko līgu komandu sportistiem, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru audzēkņiem. Citām personām arī turpmāk sporta treniņi (nodarbības) notiek ārtelpās vai attālināti.

Tiesību normu piemērošanas prakses nolūkā, Ministru kabineta rīkojuma anotācijā arī iekļauts skaidrojums, ka ārkārtējās situācijas laikā noteiktais sporta pasākumu (sacensību) aizliegums ir attiecināms uz klātienes sporta sacensībām, bet neattiecas uz neklātienes sacensībām, jo epidemioloģiskie riski pastāv tikai sporta sacensībās, kas norisinās klātienē un kurās paredzēta sportistu un citu personu pulcēšanās dalībai sacensībās. Gadījumos, kad sporta sacensības norisinās neklātienē – vai nu sportistam atrodoties savā dzīvesvietā un sacenšoties attālināti, vai gadījumos, kad persona distanci veic individuāli un brīvi izvēlētā laikā, un distances veikšanas procesā nenotiek ar sporta sacensībām saistītu vairāku personu (sportistu, sporta darbinieku vai citu personu) pulcēšanās, epidemioloģiskie riski nav identificējami un attiecīgi neklātienes sporta sacensības drīkst norisināties.

Source reference

Izglītības un zinātnes ministrija

Open web site