Skip to main content
In May 2023, the World Health Organization declared that the Covid-19 pandemic was no longer an international health emergency.
The information on the website is no longer regularly updated.

Imunizācijas valsts padome rekomendē vienu Covid-19 vakcīnas devu šo slimību izslimojušiem pacientiem

Last update 08.06.2021

Imunizācijas valsts padomes (IVP) kārtējā sēdē, kas notika šā gada 7. jūnijā, tika lemts par vairākiem būtiskiem ar vakcināciju saistītiem jautājumiem, piemēram, par rekomendāciju saņemt tikai vienu Covid-19 vakcīnas devu iepriekš SARS CoV-2 PCR pozitīviem pacientiem, par 14 dienu intervāla saglabāšanu starp Covid-19 vakcīnu un citu vakcīnu, un par Cilvēka papilomas vīrusa (CPV) vakcīnas nodrošināšanu zēniem no 2022.gada un garā klepus komponentes vakcīnas nodrošināšanu grūtniecēm un pusaudžiem valsts programmā no 2022.gada.

14 dienu intervāla saglabāšanu starp Covid-19 vakcīnu un citu vakcīnu

IVP rekomendē, ka līdz gripas vakcinācijas uzsākšanas brīdim, būtu ieteicams starp vakcīnām ievērot 14 dienu intervālu, bet, ja kādu neatliekamu apsvērumu dēļ ir nepieciešams ievadīt vakcīnas vienlaicīgi vai ar īsāku kā 14 dienas intervālu, tad to drīkst darīt. Šāda rekomendācija balstīta, lai pēc iespējas novērstu potenciālu kļūdainu nevēlamu notikumu un blakusefektu piedēvēšanu konkrētai vakcīnai.

Viena Covid-19 vakcīnas deva iepriekš SARS CoV-2 PCR pozitīviem pacientiem

IVP lemj, ka tikai uz iepriekš SARS CoV-2 PCR pozitīviem pacientiem attiecināma rekomendācija ilgstošai aizsardzībai pret Covid-19 saņemt vienu Covid-19 vakcīnas devu (antivielu rādītājs nav pamats saņemt vienu devu). Savukārt, cilvēki, kuri pēdējo sešu mēnešu laikā ir  diagnosticēti ar pozitīvu SARS CoV-2 PCR, lai nodrošinātu Digitālo Covid-19 sertifikātu saņemšanas kritērijus, būtu nepieciešams saņemt šo devu pirms Digitālā sertifikāta derīguma termiņa beigām.

Tomēr pacientiem ar medikamentu vai slimības radītiem augstas imūnsupresijas stāvokļiem tiek rekomendētas divas devas, neskatoties uz to, ka iepriekš bijuši SARS CoV-2 PCR pozitīvi. 

Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska informē, ka tiek gaidīti dati no Lielbritānijas pētījuma, kas pagaidām būs vienīgie salīdzinošie rezultāti, kāda un vai vispār ir atšķirība aizsardzībā pret Covid-19 pielietojot dažādu tehnoloģiju vai ražotāju Covid-19 vakcīnas. Proti, pētījumā korekti tika analizēts, kā un vai mainās ierosinātā imūnā atbilde jeb aizsardzība, ja saņem pirmo un otro devu AstraZeneca (Vaxzevria); pirmo devu AstraZeneca (Vaxzevria), otro devu Pfizer un pirmo devu Pfizer un otro devu AstraZeneca (Vaxzevria). Šā gada aprīlī pētījums tika papildināts arī ar citu ražotāju – Moderna un Novavax Covid-19 vakcīnām.

Par Imunizācijas valsts padomi

Imunizācijas valsts padomes mērķis ir izvērtēt jautājumus, kas saistīti ar vakcināciju un imunizācijas politikas realizāciju valstī, un sniegt priekšlikumus to izvērtēšanai. Turpmāk IVP ir nolēmusi mērķtiecīgāk informēt sabiedrību par IVP sēdēs pieņemtajiem lēmumiem, atspoguļojot tos ne tikai protokolā, bet arī īsā preses relīzē.

Source reference

Veselības ministrija

Open web site