Skip to main content
In May 2023, the World Health Organization declared that the Covid-19 pandemic was no longer an international health emergency.
The information on the website is no longer regularly updated.

Covid-19 saslimšanas gadījumā vakcinācijas sertifikāta darbību apturēs uz septiņām dienām

Last update 27.01.2022

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka turpmāk, iedzīvotājam saslimstot ar Covid-19, vakcinācijas sertifikāta darbība tiks apturēta uz laiku līdz septītajai dienai pēc laboratorijā veikta RNS testa pozitīva rezultāta, pamatojoties uz 25. janvārī valdības apstiprinātajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”. 

Vakcinācijas sertifikāta darbība tiek apturēta uz laiku līdz septītajai dienai, skaitot no Covid-19 testēšanas parauga ņemšanas datuma. Tas nozīmē, ka, piemēram, ja paraugs laboratorijā ir paņemts 1. februārī plkst.12:00 un tas ir bijis pozitīvs, vakcinācijas sertifikāta darbība atjaunojas 8. februārī plkst. 12:00. 

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos ir veikti, jo saskaņā ar jaunākajām Eiropas Slimību profilakses centra rekomendācijām un vajadzību nodrošināt darba nepārtrauktību stratēģiski svarīgajās nozarēs, ir samazināts laika posms, kas cilvēkam jāpavada izolācijā vai mājas karantīnā. Iepriekš vakcinācijas sertifikāta darbība tika apturēta uz laiku līdz 11. dienai pēc pozitīva Covid-19 testa rezultāta, kas radīja iedzīvotājiem neērtības, ja atbilstoši ārsta izvērtējumam pacienta darbnespējas lapa tika noslēgta ātrāk un viņš varēja atgriezties darbā, skaidro NVD. 

Vienlaikus darba devēji tiek aicināti ņemt vērā, ka arī turpmāk iespējami gadījumi, kad ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, izolācijas pārtraukšanu un iespējas atsākt pildīt darba pienākumus, ir pieņēmis lēmumu slēgt darbnespējas lapu ātrāk nekā atjaunojas vakcinācijas sertifikāta darbība. Šajos gadījumos ieteicams izvērtēt darbinieka iespējas atsākt darbu, pamatojoties uz ārsta veikto izvērtējumu un noslēgto e-darbnespējas lapu. 

Source reference

Nacionālais veselības dienests

Open web site